Executivul intenționează să reducă alocațiile bugetare pentru aproape jumătate din ministere, potrivit proiectului de buget pentru anul 2012. Sursa: Foto: Agerpres
Educația, agricultura, cultura și justiția sunt câteva domeniii care vor avea un buget mai mic anul viitor. Pe de altă parte, fondurile alocate Administraţiei Prezidenţiale şi serviciilor de informaţii vor fi mai mari.
Potrivit premierului Emil Boc, anul viitor vor fi bani de pensii și salariile bugetarilor și a explicat că a ales să reducă cheltuielile bugetare pentru că nu dorește să îndatoreze țara ”doar pentru că este un an electoral”.
Angajările și salariile de stat, înghețate în 2012
Companiile și regiile de stat nu vor putea mări numărul angajațiilor, iar cei care au datorii sau primesc subvenție de la stat vor trebui să să plafoneze și la anul salariile.
Pe de altă parte, societățile care înregistrează profit la sfâșitul anului acesta, vor putea acorda măriri salariale, dar nu mai mari decât inflația.
”În anul 2012, operatorii economici nu pot majora numărul maxim de personal prevăzut prin bugetul aprobat pentru anul 2011. În cazuri temeinic justificate, respectiv în condiţiile extinderii activităţii, Guvernul poate aproba creşterea numărului de personal şi, în mod corespunzător, cheltuielile cu salariile la unii operatori economici”, se arată în document.
Primăriile vor primi mai puțini bani
Guvernul va reduce anul viitor cota acordată autorităţilor locale din impozitul pe venit şi va sista plăţile către bugetul local din impozitul pe pensii.
În urma acestei măsuri, autoritățile locale vor pierde aproximativ două miliarde de lei. Astfel că primarii vor pierde, în an electoral aproape 2 miliarde lei şi vor depinde de banii împărţiţi de Executiv. Astfel că, din taxa pe valoare adăugată se va aloca 13.469,9 milioane lei sume defalcate pentru bugetele local