Începând cu vârsta de 20 de ani, fiecare femeie ar trebui să-şi autoexamineze sânii lunar.
Anual, în România, 7.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân. Din păcate, în circa 60 % din cazuri, cancerul mamar este depistat în stadii avansate, respectiv III şi IV. Potrivit medicului primar oncolog Florin Băcanu de la Spitalul Clinic „Sf. Maria“ din Bucureşti, cancerul mamar este curabil în stadiul I sau II, însă, pentru a fi descoperit la timp, se recomandă o atenţie deosebită prevenţiei (de exemplu, autoexaminarea sânilor). În ceea ce priveşte stadiile III şi IV, în ultimii ani, s-au inventat tratamente foarte eficiente, care cresc mult speranţa de viaţă. Datele statistice arată că, în prezent, patru din cinci femei supravieţuiesc acestei maladii.
Kilogramele în plus, printre factorii de risc
Cunoaşterea factorilor de risc este esenţială în prevenirea cancerului de sân. Cele mai expuse riscului de îmbolnăvire sunt femeile care au un istoric familial de cancer de sân (riscul există doar dacă, în momentul conceperii, viitoarea mamă prezintă o modificare a genei care predispune la această formă de cancer), cele care utilizează timp îndelungat anticoncepţionale (dacă exista o anumită vulnerabilitate) şi femeile care au surplus de kilograme (la nivelul celulelor adipoase se sintetizează estrogen, hormon specific feminin, care, în cantităţi mari, favorizează formarea celulelor canceroase). Tot printre factorii de risc se numără alimentaţia bogată în aditivi alimentari, terapia de substituţie hormonală specifică menopauzei, lipsa alăptatului şi fumatul.
Palparea sânilor, un gest indispensabil
Autoexaminarea sânilor reprezintă cea mai la îndemână metodă de descoperire în faze incipiente a acestei maladii. Dacă nu ştii cum să-ţi palpezi sânii, mergi la medicul ginecolog şi cere informaţii. În general, sânii trebuie palpaţi la circa şapte zi