Agenţiile de turism organizează sejururi speciale „anti-matrimoniale” în România, destinate europenilor care îşi doresc un divorţ fără bătăi de cap – rapid şi ieftin. Aproape 3.000 de cupluri din Italia au călătorit anul acesta în România, cu scopul de a divoţa, anunţă tourism-review.com.
Dacă destinaţia numărul unu pentru americanii ce vor să divorţeze (ca şi pentru cei care vor să se căsătorească...) este Las Vegas, capitala europeană în materie este, probabil, Bucureşti, apreciază site-ul britanic.
În Italia, chiar şi un divorţ cu înţelegerea părţilor este pronunţat după abia trei ani de despărţire şi numeroase proceduri birocratice.
În România, cuplul semnează declaraţia de divorţ în faţa unui notar, iar dacă niciuna dintre părţi nu se răzgândeşte, după 90 de zile se pronunţă divorţul.
Pentru străini, singurul inconvenient este că trebuie să călătorească în România şi să dobândească rezidenţa temporară. Pentru europeni, rezidenţa temporară este o bagatelă.
Pentru italieni, pachetul „călătoria de divorţ” la Bucureşti, oferit de unele agenţii de turism, cu toate taxele incluse, costă aproximativ jumătate din costul unui divorţ la Roma.
Conform publicaţiei italiene Altrimondi, un sejur de divorţ poate costa 3.500 de euro, dar sunt şi oferte mai ieftine, de 1.700 de euro. În Italia, costul unui divorţ se ridică la 6.000 de euro.
Corriere della Sera a relatat cazul unui cuplu din Bologna, care a divorţat, fără bătăi de cap, la Arad, cheltuind doar 1.500 de euro. Conform avocatei Claudia Cherecheş, procedura presupune încheierea unui contract de chirie pe termen de trei luni sau pe perioadă nedeterminată (cu posibilitate de reziliere la orice dată ulterioară). Acest document este necesar şi suficient la dobândirea rezidenţei temporare. De fapt, cuplurile străine nu sunt nevoite să petreacă în România efectiv decât trei zile. Ele