Partenerii care se căsătoresc după 30 de ani sunt trecuţi prin multe relaţii, sunt dispuşi la compromisuri şi ştiu să gestioneze banii. Mamele \"bătrâne\" riscă să nască însă copii cu probleme. Sursa: REUTERS
Vârsta la care tinerii îşi pun pirostriile urmează un trend ascendent. Pentru cei mai mulţi, acest pas este ultimul pe lista scopurilor de atins în prima parte a vieţii. Amânarea are şi avantaje, şi dezavantaje. Pe de o parte, riscul ca un copil să se nască malformat este mai mare la femeile peste 35 de ani, însă tinerii care se gospodăresc singuri mult timp gestionează mai bine conflictele de natură financiară.
Viaţă socială cât mai lungă
Criza este unul din motivele pentru care tinerii fug de căsătorie, dar nu cel mai important. Deşi mulţi se pot întreţine singuri, amână pasul pentru a putea atinge idealul de căsătorie din care nu lipseşte nimic. Unii tineri consideră că, dacă s-ar căsători, nu ar putea să se mai concentreze asupra carierei, nu ar mai avea viaţă socială, iar pe alţii îi desparte distanţa (învaţă sau lucrează în oraşe diferite).
"Toate prietenele mele care s-au căsătorit s-au schimbat. Dacă înainte ne mai întâlneam la o cafea săptămânal, acum trec luni până să ne vedem. Nici pe Internet nu mai comunicăm des. Munceşte până târziu, iar când pleacă de la serviciu are alte griji", povesteşte Irina, 27 de ani.
De ce e bine să experimentezi cât mai multe relaţii
Amânarea căsătoriei are un singur dezavanataj, pe lângă "gura lumii".
"Riscul de a naşte copii cu sindromul Down creşte odată cu vârsta mamei, exponenţial după 35 de ani. Şi vârsta tatălui poate avea o influenţă în dezvoltarea unor boli", atrage atenţia Vlad Gorduza, profesor de genetică umană la UMF Iaşi.
În rest, există doar beneficii. Treceţi prin mai multe relaţii, edificatoare în găsirea "parten