Nu doar vinul se degustă, ci și berea. Fiecare producător care se respectă are o întreagă echipă care veghează la calitatea băuturii care iese pe porțile fabricii și care degustă nu doar produsul final, cât și ingredientele.
Potrivit Lilianei Soare, director pe calitate la fabrica de bere deținută de Bergenbier la Ploiești, contează inclusiv ce formă are paharul în care este turnată berea, cât și temperatura camerei la care se face degustarea. Spre exemplu paharul lalea ajută la păstrarea spumei pe o perioadă mai mare de timp. ”Dacă vrem să admirăm perlajul bulelor folosim un pahar lunguieț, în timp ce pentru berea șampanizată se folosește chiar un pahar de șampanie”, povestește acesta.
Potrivit acesteia, temperatura potrivită de depozitare a berii înainte de a fi degustată este de 11-13 grade Celsius, deoarece bulele de dioxid de carbon vor aduce cu ele compușii volatili care-i interesează pe degustători.
Expertul în calitate de la Bergenbier precizează că degustătorii nu încearcă să identifice doar aromele care sunt specifice unui anumit tip de bere, în funcție de rețetă, ci și pe cele care nu au ce căuta în sticlele de bere.
Degustarea propriu zisă începe ca și la cea de vin. Se sesizează ”buchetul” băuturii înainte și după agitarea paharul. Gustatul vine ulterior după ce degustătorul și-a făcut deja o primă impresie despre băutura pe care o are în pahar.
”Spre deosebire de vin berea se înghite”, spune Liliana Soare. În mod normal într-o bere se regăsesc gusturile: dulce, amar, acru. Senzorii pentru amar se află situați la baza limbii, prin urmare pentru a simți gustul trebuie să înghițim. ”Gustul amărui trebuie să dispară în circa 30 de secunde. Dacă nu se întâmplă asta sau dacă senzația se intensifică avem de-a face cu o post-amăreala, care nu trebuie să apară într-o bere”, precizează expertul în calitatea beri