Universităţile încep în curând alegerile pentru funcţiie de conducere. Lupta e strânsă şi pentru că o astfel de poziţie poate fi extrem de bănoasă. Alianţa pentru o Românie Curată a realizat un top al salariilor actualilor rectori.
Miza financiară din bătălia pentru poziţiile de rectori sau preşedinţi în universităţi este una colosală, conform analizei celor de la Alianţa pentru o Românie Curată. Sumele veniturilor cumulate ale rectorilor celor mai mari universităţi din România sunt în valoare de peste 200.000 de lei.
Topul celor mai mari venituri ale rectorilor
1. Constantin Oprea – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – 346.736 lei
2. Adrian Miroiu – preşedinte SNSPA – 334.509 lei
3. Constantin Dobrescu – SNSPA – 288.396
4. Vasile Astărăstoae – UMF Iaşi – 270.761
5. Nicolae Robu – Universitatea Politehnică Timişoara – 230.737 lei
6. Andrei Marga – Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj Napoca – 220.324 lei
Cea mai mare indemnizaţie de rector – Florian Popa, venit total declarat 203.654 lei
Alegeri după noua lege
În această perioadă, universităţile trebuie să îşi aleagă rectorii. Schimbările din noua lege a educaţiei face ca alegerea rectorului să nu mai fie sub controlul unui grup restrâns de oameni. Noua legislaţie mai prevede şi existenţa a minimum doi candidaţi la alegerile pentru desemnarea rectorului, fapt ce în urmă cu doar un an nu era prevăzut, existând chiar astfel de cazuri: Ecaterina Andronescu – Universitatea Politehnica Bucureşti, Constantin Oprean – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
Fiecare universitate a hotărât, printr-un referenduum, modalitatea prin care se va desemna rectorul, având de ales între două variante: fie concurs public, fie algeri generale. Cele mai multe universităţi au optat pentru varianta alegerilor generale.
Noile reguli impuse de