Niciun chiriaş din blocurile ANL nu şi-a depus actele pentru a-şi cumpăra aparatamentul în care locuieşte. Motivul: preţul care a sărit de la 407 euro la 448 de euro pe fiecare metru patrat construit, printr-un ordin al ministrului Udrea.
Mihai Dacian (37 ani) este un orădean care s-a gândit să cumpere aparatamentul cu o cameră, din blocul ANL în care locuieşte. Anul trecut chiar a obţinut un credit de 25.000 de euro pentru apartament, dar acum nu-i ajung banii să finalizeze tranzacţia. „Ce pot face acum cu 25.000 de euro, când mie îmi trebuie 27.500 de euro?", explică bărbatul. Preţul locuinţei a crescut o dată cu noul preţ impus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care impune un preţ de 448 de euro pe metrul patrat construit, în loc de 407, cât era în 2010. „Am depus dosarul anul trecut şi trebuia să semnez contractul anul acesta. Dar, din 28 ianuarie printr-un ordin al ministerului, preţul este cu 41 de euro mai mare. Aşa că nu mai sunt eligibil pentru a cumpăra", oftează bărbatul. Acum, în condiţiile crizei economice, banca nu ai vrea să mărească suma creditului acordat. „Mi s-a spus că 25.000 de euro este suma maximă pe care mi-o puteau acorda. Nu mai pot lua nici măcar un leu, pentru că nu câştig destul de mult ca să returnez creditul", adaugă Mihai Dacian.
Preţ impus de Minister
Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) a reuşit să vândă, în a doua jumătate a anului trecut, şase apartamente ANL. „Şi în 2010 oamenilor li se părea scump, când preţul era de 407 euro pe metru patrat. Acum doar vin, se interesează şi nu mai cumpără. Doi chiriaşi chiar şi-au retras dosarele de cumpărare după ce a crescut preţul. Nu am mai vândut niciun apartament", spune Rodica Brad, şef al Serviciului Administrativ Imobile în cadrul AIO. Conform ordinului ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, din 28 ianuarie 2011, o locuinţă cu o cameră costă