Mulţi români care au constatat că nu mai pot trăi din profesia aleasă au urmat cursuri speciale şi au dobândit specializări mai bine plătite. Sursa: SHUTTERSTOCK
Circa 70% dintre români intenţionează să-şi schimbe domeniul de activitate în următorii cinci ani, principalul motiv de nemulţumire la actualul loc de muncă este salariul primit, arată un studiu al firmei BiG Media Relaţii Publice, realizat în luna septembrie. Blocaţi în meserii care au devenit nerentabile odată cu criza, ei s-au reorientat, după ce au urmat cursuri de specializare în noile domenii.
Ştefan Trandafir a terminat Facultatea de Sociologie din Bucureşti în anul 2005, dar a lucrat ca taximetrist după absolvire. După patru ani de taximetrie, s-a hotărât să facă o schimbare la 180 de grade şi s-a înscris la o şcoală pentru a se pregăti ca asistent radiolog. El îşi motivează alegerea prin faptul că are un prieten care a urmat şcoala de curând şi care câştigă acum mult mai mult decât un salariu de taximetrist, mai ales datorită sporurilor de risc.
"Este de preferat la un moment dat sa apelezi la o schimbare în carieră decât să accepţi să rămâi în poziţii profesionale care nu mai oferă provocări", spune Elena Farcaş, director executiv Euro Best Team, companie care organizează cursuri de calificare.
Domeniile cu cele mai mari salarii
Nemulţumirea îi face pe români să migreze spre domeniile în care sunt plătiţi mai bine, cum ar fi IT, energie, turism, servicii sau resurse umane. Cei care lucrează în construcţii, domeniul bancar, auto, imobiliar sau comunicare au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei.
Odată ce s-a ivit gândul schimbării profesiei, cel mai bun lucru de făcut este să cauţi cursuri de calificare, avizate de Ministerul Muncii. Ai două alternative: fie îţi depui dosarul la Agenţia Naţională a Forţei de Muncă şi aştepţi să fii selectat pentru