Compoziţia chimică nu diferă prea mult între sarea marină şi cea obişnuită, potrivit unei analize britanice. Specialiştii spun că ambele sunt la fel de nesănătoase în cantitate mare.
Sarea de mare este promovată de câţiva ani ca alternativă mai sănătoasă la sarea de masă, deoarece ar conţine mai multe minerale. Specialiştii organizaţiei britanice „Which?" (o asociaţie nonguvernamentală pentru protecţia consumatorilor) au verificat compoziţia chimică a celor două tipuri de sare şi au ajuns la concluzia că ea este similară. Aceştia susţin că atât sarea de mare, cât şi cea de masă conţin clorură de sodiu în proporţie de aproape 100% şi că sunt la fel de periculoase pentru sănătate dacă sunt consumate în cantitate mare.
O cheltuială inutilă
Un sondaj efectuat online de reprezentanţii organizaţiei „Which?" arată că o persoană din trei intervievate avea convingerea că sarea de mare este mai sănătoasă. „Mulţi dintre noi încearcă să reducă aportul de sare din alimentaţie, dar cercetările noastre arată că oamenii cheltuiesc inutil mai mulţi bani pe sare premium, deoarece adeseori cred că este mai sănătoasă decât sarea de masă. Având în vedere că cea mai mare parte din cantitatea de sare de care avem nevoie există deja în alimentele pe care le consumăm, cea mai ieftină şi cea mai sănătoasă opţiune ar fi să nu mai adăugăm sare în mâncare", recomandă Sue Davies, consultant „Which?".
Producătorii de sare marină au contestat cercetarea, motivând că prezintă informaţii trunchiate. Ei susţin în continuare proprietăţile benefice ale acestui tip de sare şi atrag atenţia că sarea de masă conţine adtivi alimentari şi că este intens rafinată, fiind sărăcită de minerale.
Citeşte şi:
Sarea este bună, dar cu moderaţie
Prea multă sare poate cauza demenţă