Criza din zona euro care a început în Grecia și amenință acum Italia este pe care să se extinde. printre țările vizate de piețe se află acum și Franța, care alături de Spania se împrumută din ce în ce mai scump, în ciuda faptului că face parte din selectul club al statelor care au rating ”triple A”, informează Reuters. Sursa: REUTERS
La vânzarea obligațiunilor pe zece ani, Spania a fost obligată să plătească, joi, cea mai mare dobândă din ultimii 14 ani. Pentru Franța situația a fost ceva mai bună, însă Parisul a fost nevoit să plătească ceva mai mult pentru rostogolirea unor obligațiuni în valoare de șapte miliarde de euro. Piețele sunt îngrijorate că problemele s-au putea extinde și la cea de-a două economie a zonei euro. Ca urmare moneda europeană și-a continuat deprecierea.
La Roma, noul premier Mario Monti vede cum zi de zi cresc dobânzile cerute Italiei la împrumuturi. Acesta trebuie să găsească rapid o soluție, deoarece are de refinanțat obligațiuni în valoare de 200 de miliarde de euro până în luna aprilie a anului viitor.
Nici Irlanda nu poate răsufla ușurată, mai ales că piețele știu că a avut probleme în trecut și a avut nevoie de spijin financiar. Guvernul de la Dublin este obligat să ia noi măsuri de austeritate.
Analiștii chestionați de Reuters se îndoiesc de faptul că piețele pot fi calmate de măsurile de austeritate anunțate atât de Grecia, Italia, Spania, Franța sau Irlanda. Aceștia sunt de părere că doar cumpărarea de obligațiuni de către Banca Centrală Europeană stopează în acest moment extinderea crizei.
Și chiar și așa, ramdamentele obligațiunilor italiene și spaniole au trecut sau se apropie de 7%, nivel considerat nesustenabil.
În condițiile în care se pune tot mai multă presiune pe ratingul său, Franța cere ca BCE să ia noi măsuri. Germania, însă, se împotrivește. ”Dacă politicienii cred