Un apartament poate fi cumpărat şi la un preţ cu 15% mai mic faţă de cel cerut iniţial. Sursa: SHUTTERSTOCK
Între 4.000 şi 7.000 de euro variază diferenţa dintre câţi bani vrea să obţină cel care vinde o locuinţă în Capitală şi suma pe care este dispus, iniţial, un posibil cumpărător să o ofere, potrivit datelor oferite de Cătălin Scripcaru, proprietarul master francizei imobiliare Century 21.
Prin negociere se ajunge la un preţ intermediar. Conform cifrelor furnizate de compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania, diferenţa medie dintre preţurile de listare şi cele de tranzacţionare este de circa 10%.
Acest procent diferă în funcţie de tipul locuinţei, finisaje, zonă şi intenţiile proprietarului. Diferenţele sunt mai reduse în cazul garsonierelor: circa 5-7%. Andrei F., în vârstă de 25 de ani, din Bucureşti, a devenit proprietarul unui apartament cu trei camere în cartierul Crângaşi, în urmă cu circa o lună şi jumătate.
A plătit pe el circa 65.000 de euro, deşi locuinţa a fost scoasă, iniţial, la vânzare cu 72.000 de euro. A contat, însă, şi faptul că apartamentul trebuia renovat complet.
Cei care vor să vândă locuinţe care sunt evaluate la circa 100.000 de euro sau chiar mai mult sunt dispuşi să reducă preţul chiar şi cu 15%, numai să încheie tranzacţia.
Pe segmentul de lux, format din locuinţe cu preţuri mai mari de 200.000 de euro, diferenţele dintre preţurile de listare şi cele de vânzare diferă foarte mult, putând ajunge chiar şi la 30%.
De ce ocolesc românii agenţiile imobiliare
Aproape şapte din zece români care au vândut o locuinţă în ultimele şase luni au preferat să negocieze direct cu cel interesat să cumpere, ocolind astfel agenţiiimobiliari.
Românii aleg să-şi vândă locuinţa pe cont propriu deoarece nu au încredere în agenţii imobiliari şi îi consideră slab pregătiţi. Asta rezultă