Controlat de Sorin Ovidiu Vîntu în mandatul Timofte, principalul serviciu de informaţii este considerat acum de americani \"profesionist şi apolitic\". Sursa: AGERPRES
Cotidianul francez "Le Monde" a scris recent despre existenţa unor tensiuni între serviciile de informaţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor legate de lupta anticorupţie în România. Jurnalistul Mirel Bran, corespondentul prestigioasei publicaţii la Bucureşti, este de părere că serviciile de informaţii, în special SRI, au "voinţa de a distruge corupţia cu orice preţ", însă această lăudabilă ofensivă este temporizată de "lacunele" poliţiei în gestionarea informaţiilor primite. "Le Monde" a tras aceste concluzii din analiza declaraţiilor directorului George Cristian Maior după audierea la Comisia parlamentară de control a activităţii SRI.
Verdictul este corect, fără a explica de ce ofiţerii de informaţii se zbat să mişte "sistemul anchilozat şi ticăloşit", pe alocuri, iar poliţiştii, atunci când nu se înfrăţesc cu infractorii, au o regretabilă atitudine de non-combat.
Diferenţa nu ţine de salarii, altfel relativ asemănătoare. Determinarea SRI - o instituţie în care o reformă dureroasă, dar absolut necesară, se apropie de final - intră în coliziune cu pasivitatea Internelor - instituţia postdecembristă cea mai rezistentă la schimbare şi reformă.
Încurajat de constatările ultimului raport de ţară pe justiţie, SRI şi-a asumat rolul de înaintemergător în lupta anticorupţie, furnizând structurilor judiciare cu atribuţii de anchetă şi execuţie informaţii fără de care DNA şi DIICOT ar şoma. Reforma operată de George Cristian Maior în inima sistemului ticăloşit moştenit de la Radu Timofte a făcut posibilă această realitate aproape incredibilă în urmă cu câţiva ani: SRI a devenit motorul unui război pe viaţă şi pe moarte cu corupţia. Sigur că reforma SR