Accesul tot mai greu la credite şi reducerea constantă a chiriilor le-a cam scos din plan românilor achiziţia unei locuinţe. Tot mai mulţi s-au împăcat cu ideea de a sta cu chirie. Sursa: SHUTTERSTOCK
Ansamblurile rezidenţiale dedicate exclusiv închirierii sunt o raritate. "Dintr-o astfel de investiţie îţi recuperezi banii în 18-20 de ani, deoarece chiriile sunt mici", explică omul de afaceri Liviu Toader, unul dintre puţini investitori care a dezvoltat un astfel de proiect, West Gate Studios din cartierul Militari (din Capitală). "La noi, s-a justificat această investiţie, în contextul unui mix de clădiri, un orăşel. Complexul este dedicat tinerilor la început de carieră", a precizat acesta pentru revista "Capital".
Puţini sunt şi dezvoltatorii care aleg să încaseze bani prin închirierea locuinţelor construite, dar pentru care nu găsesc cumpărători, deoarece prin închiriere locuinţele se uzează. Dacă dezvoltatorul vrea să o vândă ulterior şi nu celor care au închiriat-o este nevoit fie să investească pentru a o renova, fie să accepte un preţ mai mic.
Cine stă cu chirie într-un ansamblu rezidenţial
"Închirierea locuinţelor nevândute este, însă, o soluţie bună, mai ales pe termen lung, deoarece dezvoltatorul şi-ar reduce costurile administrative. Spre exemplu, dacă a vândut doar 10%-15% din locuinţele unei scări de bloc, el va avea costuri cu încălzirea aferente întregii scări. În acelaşi timp, dacă alege să închirieze o parte dintre locuinţe, va creşte gradul de ocupare al ansamblului, ceea ce ar putea să-l facă mai atractiv pentru un potenţial cumpărător", sunt de părere reprezentaţii companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Locuinţele din ansamblurile rezidenţiale au câteva avantaje deloc de ignorat: totul este nou, sunt construite să reziste la cutremure puternice, unele se