Banca Naţională şi-a respectat ieri noul obicei de a veni în fiecare luni cu o ofertă de lichiditate pe piaţa monetară, licitaţia pentru repo (finanţare contra titluri de stat) fiind extrem de aşteptată de această dată după ce săptămâna trecută ratele ROBOR pe o zi săriseră la 7,5/8%, mult peste dobânda-cheie de 6% pe an.
Dacă la precedentele licitaţii pentru lichiditate participau câte două-trei bănci, iar sumele împrumutate nu treceau de 2,5 mld. lei, de această dată BNR a primit cereri de la zece bănci.
Banca centrală le-a acordat întreaga sumă solicitată de 6,25 mld. lei (circa 1,43 mld. euro) pe o săptămână, la dobânda de politică monetară de 6% pe an. Lunea trecută două bănci împrumutaseră 1,1 mld. lei.
O injecţie de lichiditate atât de mare nu a mai fost înregistrată din feburarie 2010 şi aminteşte de operaţiunile din toamna lui 2009, când BNR le împrumuta băncilor şi câte 11 mld. lei odată.
Cererea de lei creşte puternic în urma intervenţiilor băncii centrale pe piaţa valutară pentru sprijinirea leului care duc la scăderea lichidităţii, iar analiştii cred că mai ales săptămâna trecută BNR a intervenit aproape constant pentru a tempera creşterea cursului.
"Nu ar trebui să se întâmple ca în 2008 după prăbuşirea Lehman Brothers, când dobânzile au crescut exploziv, pentru că poziţiile actuale sunt semnificativ mai mici, iar lecţiile au fost învăţate", spune Cătălina Molnar, senior economist al RBS.
Oficialii BNR au indicat în ultima perioadă că vor oferi suficientă lichiditate prin operaţiuni repo, astfel încât mai ales băncile care au dificultăţi la accesul pe piaţă să se poată finanţa fără probleme. Totuşi, analiştii anticipează o perioadă de volatilitate a dobânzilor la lei pe termen scurt care ar putea fluctua sub şi peste dobânda-cheie a BNR de 6% pe an.
SocGen: Ne îngrijorează perspectiva dobânzilor la lei
France