Diareea infecţioasă, boala care ucide 4000 de copii zilnic la nivel mondial, mai mulţi decât HIV, malaria şi pojarul la un loc, are în România una dintre cele mai crescute rate ale mortalităţii din Europa de sud-est. Sursa: Hepta
Anual în România mor din cauza diareei infecţioase de patru ori mai multe persoane decât în Bulgaria şi de două ori mai multe decât în Ungaria. Principala cauză a acestei afecţiuni este igiena precară.
Conform datelor furnizate de Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, în 2011 doar 72% din populaţia ţării are acces la reţeaua de salubritate, cu 1% mai mulţi decât în 1190. Cu alte cuvinte, 3 români din 10 sunt expuşi în orice moment la microbi şi virusuri ce pot provoca boli grave.
Cum se previne îmbolnăvirea copiilor
În aceste condiţii, regulile de igienă sunt singurele care pot preveni îmbolnăvirea. "Este esenţial să ne învăţăm copiii să respecte regulile elementare de igienă. În felul acesta îi putem feri de un număr mare de afecţiuni serioase, cum sunt hepatita A sau afecţiunile gastro-intestinale care din păcate apar destul de frecvent la vârsta copilăriei", preciză Corina Zugravu, medic primar igienă şi alimentaţie, Institutul de Sănătate Publică Bucureşti.
Potrivit acesteia, diareea infecţioasă poate fi prevenită destul de uşor, prin menţinerea igienei personale şi dezinfectarea locurilor din casă unde sunt cei mai mulţi microbi.