Un studiu realizat în Germania a scos la iveală faptul că aproape toată carnea de pui produsă în această ţară conţine antibiotice. România importă din Germania mai bine de 11.000 de tone de carne de pui anual.
Johannes Remmel, specialistul din cadrul Protecţiei Consumatorilor care a condus acest studiu, primul de acest fel realizat în Germania, a declarat că 96% din peste 19 milioane de pui sunt injectaţi cu antibiotice.
Conform legilor din Germania, antibioticele ar trebui administrate numai animalelor bolnave iar oficialii au promis că vor înăspri controalele şi vor fi mai atenţi la medicamentaţia care le este administrată animalelor.
Proiect pe 5 ani pentru reducerea antibioticelor administrate
Asociaţia Germană a Fermierilor a iniţiat un proiect prin care intenţionează să reducă cu 30% antibioticele administrate puilor în următorii 5 ani. Ei au mai adăugat faptul că, în continuare poate fi mâncată fără probleme deoarece nu cauzează niciun fel de reacţii.
Producătorii administrează puilor cantităţi mari de medicamente pentru ca aceştia să se dezvolte cât mai repede şi să nu se îmbolnăvească, în goana de a obţine un profit cât mai mare. Un articol Deutsche Welle precizează faptul că doar un sfert dintre puii crescuţi cu acest tip de tratament sunt capabili să se ţină pe propriile picioare.
România importă carne de pui din Germania
România importă carne de pui din Germania. În 2011, spre exemplu, au fost deja importate circa 11.000 de tone, a declarat pentru EVZ un reprezentant al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
„Din păcate importăm carne de pui din Germania. Nu ştiu însă dacă este vorba de pui întregi sau de carne procesată", a precizat acesta.
Carnea de pui necesară pentru consumul local este asigurată în mare parte din producţia locală, dar avem şi importuri, în