Criza datoriilor care afectează statele din zona euro, prima victimă fiind Grecia, iar ţări precum Italia şi Spania confruntându-se cu probleme, a ajuns şi în Germania. Nu o spun străinii, ci o spun chiar nemţii de la guvernare. Sursa: REUTERS
"Criza datoriilor sapă tot mai adânc, precum un vierme, şi acum s-a extins şi la Germania", a declarat unul dintre cei mai eurosceptici reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare de centru-dreapta a Angelei Merkel, Frank Schaeffler, citat de Reuters.
Declaraţia vine după ce şedinţa "dezastruoasă" de vânzare a obligaţiunilor germane de ieri a stârnit temeri în piaţă că problemele legate de criza datoriilor din Europa au început să ameninţe chiar şi Germania, în timp ce liderii Franţei şi Germaniei mai caută soluţii pe termen lung.
Fenomenul de contagiune se extinde, susţine şi majoritatea celor 20 de reputaţi economişti consultaţi de Reuters. Aceştia prognozează că zona euro nu va supravieţui crizei în actuala formă. Unii dintre ei spun că Grecia va fi exclusă din zona euro.
Totodată, investitorii au fost enervaţi de rapoartele potrivit cărora Belgia se bazează pe Franţa ca să pompeze mai mulţi bani în ajutorul de urgenţă pentru Dexia, în sumă totală de 90 de miliarde de euro.
"Dezastru complet şi total"
Un raport special al Fitch Ratings sugerează că Franţa are un spaţiu financiar limitat pentru a absorbi eventuale şocuri, precum un nou val de recesiune care se adânceşte sau sume mai mari pentru salvarea băncilor, fără să afecteze ratingul AAA al ţării.
Cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy şi noul premier italian, Mario Monti, vor avea astăzi o întrevedere în Franţa, la Strasbourg. Cei trei oficiali vor discuta despre reformele pregătite de fostul comisar european Monti, care vor permite Italiei să treacă de epoca sc