În Marea Britanie, gravidele care se tem să nască natural au posibilitatea să facă cezariană. În România, din ce în ce mai multe femei aleg această din urmă soluţie, în detrimentul naşterii naturale. Sursa: SHUTTERSTOCK
Chiar dacă din punct de vedere al recomandărilor medicale, naşterea prin cezariană programată este o opţiune numai în cazul naşterilor multiple, al fătului aşezat într-o poziţie nefirească sau al mamelor care suferă de boli cronice grave, în practică această modalitate de a da viaţă este mult mai frecventă.
În România, statisticile arată că 70% dintre femeile care nasc la privat aleg cezariana, cu toate că e mult mai scumpă decât naşterea naturală. Care variantă e totuşi mai sigură?
Mai bine cezariană decât avort
Recent, Institutul Naţional de Sănătate şi Excelenţă Clinică din Anglia (NICE) a propus ca femeilor care suferă de anxietate sau cărora le e frică de naştere să le fie oferită posibilitatea de a naşte prin cezariană.
Teama de naştere este o problemă de ordin psihologic, care se estimează că afectează una din zece femei însărcinate. Mai mulţi medici britanici cu experienţă spun că unele femei sunt atât de speriate de ideea de a naşte natural, încât avortează.
Teoria este susţinută de Malcolm Griffiths, un obstetrician britanic, care precizează că solicitările de avort, motivate de naşteri anterioare dificile, sunt destul de frecvente.
"Femeile care solicită cezariană din pricina anxietăţii legate de naştere trebuie să fie iniţial consiliate psihologic şi ulterior, dacă temerile se menţin, să li se ofere o cezariană planificată", a spus directorul adjunct al NICE, Gillian Leng, pentru dailymail.co.uk.
În România, viitoarele mămici nu se sfiesc să ceară în număr mare cezariene, cu toate că nu este o intervenţie minoră, ci una apropiată de dimensiunile