Pasa proastă prin care trece economia chineză ameninţă pactul tacit dintre Partidul Comunist şi populaţie – chinezii acceptă restricţiile civice şi îngrădirea libertăţilor pentru locuri de muncă şi preţuri scăzute. Inflaţia ajunge la cote alarmante, iar mii de muncitori chinezi au învăţat să protesteze.
Săptămâna trecută, mii de muncitori din provincia sudică Guangdong s-au ciocnit cu forţele de ordine în timp ce protestau în faţa fabricii în care lucrează, cerând salarii mai mari. Un lait-motiv al protestelor care au loc tot mai des în China a devenit nemulţumirea muncitorilor că nu-şi pot permite să le cumpere copiilor jucăriile pe care chiar ei le fabrică.
La fabrica de încălţăminte Yucheng din Dongguan, din provincia Guangdong, au fost disponibilizaţi 18 angajaţi, iar programul angajaţilor a fost redus (automat, şi salariul) din cauza scăderii cererii din Vest. Angajaţii au făcut însă ceva ce până acum nu era la ordinea zilei – s-au strâns în faţa unei clădiri a guvernului şi au protestat. Grupul a fost împrăştiat cu repeziciune de poliţie.
„Greva continuă, însă nu mai au loc proteste de stradă pentru că a fost mobilizată poliţia“, explică unul dintre muncitori pentru CNN. „Peste 10 muncitori au fost răniţi în timpul confruntării şi au fost duşi la spital“, continuă acesta sub protecţia anonimatului.
Acest incident este doar cel mai recent din seria tot mai lungă a protestelor din Guangdong, centru industrial recunoscut, numit „atelierul lumii“.
În iunie, lucrătorii de la fabricile Toyota şi Honda Motor din regiune au demarat greve, care s-au încheiat doar atunci când le-au fost mărite salariile.
Anul trecut, salariile lucrătorilor chinezi au crescut, în medie, cu 30%. Acum însă, în contextul comenzilor în scădere din SUA şi mai ales din Europa, principalii parteneri comerciali ai Chinei, nemu