De unde a pornit criza? Cum a ajuns să ne tragă şi pe noi în vârtejul ei? Unde ne aflăm acum şi ce paşi trebuie să facem mai departe? La toate aceste întrebări răspunde, într-un stil uşor de urmărit chiar şi pentru un cititor care nu este specialist în economie, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, în cartea sa \"Biletul de ieşire din criză\", publicată la editura \"Curtea Veche\" şi care a fost lansată zilele trecute în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus.
Potrivit lui Adrian Vasilescu, o criză nu mai poate fi evitată atunci când "se adună laolaltă prea multă lăcomie, prea multă nesăbuinţă şi o îngrijorătoare incultură".
Cum a început criza
Incontestabil, principalele cauze care au declanşat actuala criză financiară mondială ţin de creditele subprime care au răsturnat piaţa imobiliară de peste Ocean.
Însă, nu trebuie să neglijăm şi alte aspecte precum sofisticarea instrumentelor financiare, "cu deosebire derivate, uitând adeseori de faptul că banii, chiar şi în capitalismul financiar, au nevoie de o bază: munca performantă", spune Adrian Vasilescu. O altă cauză, mai notează acesta, este ignorarea culturii financiare într-o perioadă în care capacitatea de analiză este esenţială.
În România, criza actuală s-a suprapus peste propriile dezechilibre, care s-au adâncit, de exemplu cel dintre producţie şi consum. "An de an, se adunau pe piaţă prea mulţi bani neacoperiţi în muncă, aşa încât cererea de consum a devansat oferta de bunuri şi servicii, iar piaţa s-a dereglat", spune consilierul guvernatorului BNR.
Totuşi, datorită faptului că produsele financiare toxice nu au pătruns pe piaţa autohtonă, România nu s-a confruntat cu o criză financiară.
Dacă nu plătim pentru bănci, atunci pentru ce plătim?
Drept dovadă că România nu a suferit o gravă criză financiară este faptul că "în trei an