Cutiile poştale s-au umplut cu fluturaşi: \"Căutăm maşini de cusut\". Dialogurile cu şarlatanii care se dau germani şi vorbesc stricat româneşte sunt atât de spumoase de parcă ar fi din \"B.D. în alertă\". Sursa: RĂZVAN MOLDOVEANU
La începutul anilor ‘90, a fost una dintre cele mai simple şi mai eficace înşelătorii. I s-a spus simplu: "escrocheria Singer". Acum, şarlatanii au revenit în forţă şi, profitând de naivitatea unora, produc zeci de mii de euro prin simple jocuri de rol, la telefon.
E ca în "Brigada Diverse", miniserialul de comedie produs în România la începutul anilor ’70. Cei ce deţin o maşină de cusut Singer sunt potenţiale victime.
De fapt, escrocii te conving să plăteşti până la 10.000 de euro pe o maşină de cusut cu promisiunea că ulterior ţi le vor cumpăra pe ambele pentru suma fabuloasă de 80.000 de euro. Este o ţeapă de zile mari.
Escrocherie în patru acte
În Iaşi, căsuţele poştale din blocuri sunt pline cu anunţuri potrivit cărora un colecţionar german cumpără maşini de cusut vechi, marca Singer. Preţul oferit e fabulos: 40.000 de euro bucata (Actul I). Dar respectivul achiziţionează doar maşini pereche, adică două bucăţi, la un preţ de 80.000 de euro.
Dacă ai una singură, ţi se indică un număr de telefon, al altei persoane ce ar avea la rându-i o astfel de maşină (Actul II). Fără prea multe rugăminţi, celălalt posesor de Zinger se lasă convins să-ţi vândă maşina pentru doar 10.000 de euro.
Adică, plăteşti 10.000, iei maşina şi ulterior le vinzi pe ambele cu 80.000 de euro (Actul III). Singura problemă e că după ce faci achiziţia, colecţionarul german nu-ţi mai răspunde la telefon. Şi uite aşa rămâi cu o pagubă de 10.000 euro (Actul IV).
"Patrimoniul Germaniei"
Am sunat la numărul indicat pe unul dintre fluturaşi. Dialogul cu colecţionarul german, în fapt un escroc fără scrupule, a fost fabulos. În prim