Peştele conduce în clasamentul celor mai sănătoase cărnuri, urmat de vânat şi porc sălbatic. Carnea de pasăre se recomandă doar o dată pe săptămână. Sursa: SHUTTERSTOCK
Calitatea unui sortiment de carne ţine nu numai de animalul de la care provine, cât şi de modul în care acesta este crescut. "Orice carne e cu atât mai bună, cu cât animalul e crescut pe cât posibil într-un sistem natural", spune biochimistul şi cercetătorul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
Plecând de la acest aspect, dar şi de la proprietăţile nutritive ale fiecărui tip de carne, am întocmit, cu ajutorul specialiştilor, un top al celor mai sănătoase sortimente de carne.
1. Peştele, cu atât mai sănătos cu cât e mai sălbatic
Cei mai mulţi nutriţionişti şi specialişti în alimentaţie pun pe primul loc în topul cărnurilor sănătoase peştele. "Acesta e cu atât mai sănătos cu cât este mai sălbatic", declară prof. Mencinicopschi. Cele mai bune sortimente sunt heringul, sardinele, scrumbia de Dunăre şi somonul. În cazul ultimului tip de peşte sunt indicate inclusiv sortimentele de crescătorie.
2. Vânatul: căprioară, fazan, raţă sălbatică
Pe locul al doilea în topul întocmit de medici se situează carnea de vânat. "Conţine foarte puţină grăsime, inclusiv cea de mistreţ", subliniază specialistul. Pentru a beneficia însă de proprietăţile acestui aliment este important ca mâncarea să fie preparată corespunzător.
"Înainte să fie gătită, carnea de vânat se ţine în pene sau în blană o anumită perioadă de timp, în funcţie de animal şi de anotimp. Iarna, vânatul cu blană poate fi ţinut chiar şi o zi-două", explică Mencinicopschi. Acest proces se numeşte fezandare şi are ca scop frăgezirea cărnii. Cele mai bune sortimente sunt cele provenite de la ierbivore (căprioară, cerb), dar şi cele de pasăre (fazan, raţă sălbatică).
3. Tipuri rare de de porc
Următoarea în top es