Bratislava a recurs la o măsură excepţională pentru a ţine în spitale aproape un sfert din doctorii din sistemul de stat care şi-au dat demisia. Sursa: AP
Guvernul de la Bratislava a declarat starea de urgenţă în 15 spitale publice după ce aproximativ 2.000 de doctori, aproape un sfert din efectivul de medici al ţării, şi-au anunţat demisia din cauza salariilor foarte mici. Prin instituirea stării de urgenţă administraţia slovacă forţează medicii care au anunţat că se retrag din sistemul de stat să continue să lucreze şi după data de 1 decembrie, când intra în vigoare demisia lor.
Ministrul Sănătăţii, Ivan Uhliarik, a subliniat că celelalte spitale din ţară funcţionează fără probleme, adăugând că, dacă starea de urgenţă nu ar fi fost declarată, aceste unităţi ar fi fost asaltate de pacienţi, ceea ce ar fi provocată o adevărată criză. Ministrul a făcut apel la sindicatul medicilor să îşi rezolve problemele prin dialog cu statul şi nu prin măsuri unilaterale.
În cazul în care dialogul nu produce efectele scontate, Uhliarik a subliniat că va căuta măsuri alternative, precum fuziuni între secţiile spitalelor şi reduceri ale numărului de paturi.
Muncă sau închisoare
Sindicatele au patru revendicări principale: modificarea Codului Muncii, schimbarea sistemului de finanţare a spitalelor de stat, stoparea procesului de transformare a spitalelor în companii pe acţiuni şi creşterea salariilor angajaţilor din sistemul de sănătate. Guvernul a oferit ieri medicilor o creştere salarială de 300 de euro pe lună, pe care doctorii o consideră "inadecvată". Ei cer o majorare de cel puţin 700 de euro. Ministrul Sănătăţii a avertizat însă că aceasta este creşterea maximă ce poate fi oferită de guvern în acest moment, când cea de-a doua ţară săracă din zona euro se zbate într-o criză economică.
În Kosice, al doilea oraş