În România, se poate naşte în apă doar în Bucureşti, Braşov, Constanţa şi Botoşani. Pentru o naştere cu dureri mai mici, viitoarele mămici scot din buzunar între 500 şi 2.000 de euro. Sursa: SHUTTERSTOCK
Practicată pe scară largă în Anglia, SUA, Australia sau Noua Zeelandă, naşterea în apă este puţin accesibilă în România. La începutul anilor 2000, primele românce au experimentat această modalitate de a da naştere la Spitalul Orăşenesc Victoria, din judeţul Braşov, apoi la spitalul din Rupea. Ulterior, serviciul acesta a fost transferat către clinicile private.
Cât costă să naşti în apă
În prezent se poate naşte în apă în sistemul privat la Bucureşti, Braşov şi Constanţa. Preţurile variază de la 9.700 de lei, în Bucureşti, la 2.900 de lei, în Braşov, în sistem co-plată. Pentru a naşte sub apă la Constanţa trebuie să plătiţi între 800 şi 1000 de euro. Singura unitate sanitară de stat care se angajase în vara aceasta să ofere acest serviciu a fost Maternitatea Botoşani. Costul era în jur de 500 de euro. În prezent, maternitatea este în reabilitări şi, temporar, s-au sistat naşterile în apă.
Dureri mici, tranziţie uşoară
Naşterea în apă este varianta ideală pentru femeile care îşi doresc să nască natural, dar care sunt speriate de dureri. "Dilataţia se realizează mai uşor în apă. Travaliul poate fi făcut şi el în apă, dar numai de la 7 centimetri dilataţie", explică doctorul Ciprian Pop, asistent universitar obstetrică-ginecologie la Spitalul de Urgenţă "Elias" din Bucureşti.
În plus, în apă ţesuturile se relaxează, ceea ce duce la atenuarea durerilor. Pentru făt, tranziţia este mai uşoară, pentru că vine pe lume într-un mediu acvatic, asemănător cu cel intra-uterin. Cel mic poate sta în apă "cât timp persistă pulsaţiile cordonului ombilical", spune medicul, însă nu trebuie atins. "Dacă e atins, trebuie s