Zona Galaţi-Brăila a devenit „polul frigului" din apartamente, şcoli şi grădiniţe, ambele oraşe fiind ameninţate de întreruperea încălzirii în sistem centralizat din cauza datoriilor la întreţinere. După ce gălăţenii au stat o lună în frig, de pe 17 octombrie până la jumătatea lunii noiembrie, acum e rândul brăilenilor să îndure frigul din apartamente. Oprirea încălzirii a fost „cadoul" primit de brăileni de Ziua Naţională. Frigul a pus stăpânire pe mai mult de 11.000 de apartamente, grădiniţe, şcoli, licee şi instituţii din Brăila, care au rămas fără căldură din seara de 1 decembrie.
Motivul sistării încălzirii este neplata de către CET SA Brăila a datoriilor către Romgaz SA. „Din fericire, nu e foarte frig afară, dar asta nu înseamnă că aşa trebuie să stăm. Fac apel către toţi cetăţenii să încerce să îşi plătească măcar datoriile curente, aferente lunilor octombrie şi noiembrie, ca să se poată cumpăra gazul necesar şi CET-ul să poată funcţiona", a declarat primarul Brăilei, Aurel Simionescu.
CET SA Brăila are de recuperat 10 milioane lei de la consumatori şi datorează furnizorului de gaze 8,4 milioane lei. Principalii datornici sunt asociaţiile de proprietari, pe rolurile instanţelor brăilene fiind 160 de procese. „Primăria nu are nici o datorie la CET, suntem cu plăţile la zi. Dacă nu reuşim în decembrie să colectăm de la populaţie 2 milioane lei din cele 6,5 milioane, plus cele 3milioane aferente lunii noiembrie, pentru că ne-am dus la 10 milioane, o spun cu toată responsabilitatea că e posibil ca de sărbători să nu avem apă caldă şi căldură", a mai adăugat primarul Brăilei.
La Brăila situaţia este mai bună, pentru că sunt încălzite în sistem centralizat numai 11.000 din totalul de 53.000 de apartamente, însă la Galaţi sunt racordate la încălzirea centralizată 82.700 de apartamente şi 98 de unităţi şcolare. Galaţiul şi Brăila au în comun şi