Parlamentarii opoziţiei din comisiile juridice, aliaţi cu cei ai UDMR, au dat aviz negativ bugetului Agenţiei Naţionale de Integritate. Decizia s-ar putea traduce într-o bilă neagră în următorul raport pe Justiţie al CE.
Din cei 22 de senatori şi deputaţi prezenţi ieri la şedinţa comisiilor juridice reunite ale Parlamentului, doar 5 parlamentari, toţi de la PDL, au aprobat bugetul Agenţiei Naţionale de Integritate pe 2012. Cu 17 voturi, senatorii şi deputaţii din USL şi UDMR au impus un aviz negativ bugetului, deşi buna funcţionare a ANI este cerută insistent de Comisia Europeană.
Potrivit proiectului de buget pe 2012, ANI ar urma să primească 42,9 milioane de lei, de trei ori mai mult decât anul trecut (13,7 milioane de lei). Jumătate din aceşti bani sunt alocaţi unui proiect realizat din fonduri europene. Restul majorării ar urma să acopere costurile mai mari ale procesării declaraţiilor de avere şi interese, în condiţiile în care 2012 este an electoral şi toţi candidaţii trebuie să depună declaraţii.
Amendamentele la proiectul de buget al ANI au fost depuse de mai mulţi parlamentari UDMR, partid care a încercat în repetate rânduri să lase Agenţia fără prerogative. Printre aceştia se află şi Andras Levente Mate, investigat de ANI pentru conflict de interese, pentru că şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar de circumscripţie.
Ce ar face UDMR cu banii inspectorilor de integritate
Mate a propus ca doar 5% din bugetul alocat de guvern să fie folosit de ANI, până când prejudiciul descoperit de Curtea de Conturi la Agenţie în 2008 va fi recuperat în totalitate. Recuperarea sumelor se face deja în instanţă. În schimb, propunea Mate, restul banilor alocaţi ANI să fie folosiţi pentru plata drepturilor salariale câştigate de profesori în instanţă.
Un alt amendament, iniţiat de de deputatul Marton Arpad împreună cu alţi parlamentari