Cursul a crescut uşor în prima oră a şedinţei de marţi, la 4,3535 - 4,3550 lei/euro, deprecierea leului şi a monedelor statelor din regiune fiind cauzată indirect de scăderea euro în raport cu dolarul, după ce S&P a avertizat că ar putea coborî ratingurile a 15 state din zona euro.
Primele tranzacţii au fost realizate la 4,3500 - 4,3530 lei/euro, foarte aproape de ultimele cotaţii de luni, de 4,3500 - 4,3520 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a crescut uşor, astfel că la puţin timp după ora 10:00, băncile cotau euro la 4,3535 - 4,3550 lei.
"Deprecierea nesemnificativă a leului, dar şi a celorlalte monede ale statelor din regiune, a fost determinată indirect de scăderea euro în raport cu dolarul după avertismentul S&P. Întrucât valutele din regiune sunt considerate mai riscante decât euro, orice scădere a monedei europene influenţează şi monedele statelor din regiune. Piaţa locală este marcată de lipsa de interes a jucătorilor pentru leu şi aceasta se reflectă în volumele foarte reduse de valută tranzacţionată", a afirmat un dealer.
Euro s-a depreciat în raport cu dolarul, marţi, după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a avertizat că ar putea coborî ratingurile a 15 state din zona euro dacă liderii europeni nu vor prezenta, la summit-ul de vineri, un plan credibil şi decisiv de soluţionare a crizei.
Avertismentul fără precedent lansat luni noapte de S&P a oprit creşterea susţinută a burselor, care a început săptămâna trecută şi a cotinuat luni, după ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au convenit un proiect de modificare a Tratatului UE în vederea introducerii de controale şi sancţiuni stricte pe bugetele ţărilor din zona euro.
Într-o intervenţie televizată la câteva minute după anunţul Standard&Poor's, ministrul francez al F