• Carnea de porc in carcasa s-a ieftinit in 4 luni cu peste 25% • Reduceri similare s-au inregistrat si la preturile carnii de pasare, in timp ce ouale s-au scumpit • Piata ieseana a ajuns mai ieftina decat cea din Botosani si Vaslui
Preturile produselor agroalimentare de pe piata ieseana au scazut in ultimele luni cu aproape 25 de procente. Potrivit evidentelor Ministerului Agriculturii, in ultima saptamana din iulie kilogramul de carne de porc "in viu" costa intre 8,5 si 10 lei, in timp ce, acum, pretul a ajuns la maximum 9,5 lei. Cea mai mare scadere este inregistrata la carnea de porc in carcasa. Potrivit raportarilor facute de Directia pentru Agricultura, porcul carcasa costa pe piata in prezent intre 10 si 13,5 lei kilogramul, in timp ce in vara era cuprins intre 12 si 18 lei. Raportat la pretul maxim de vanzare, reducerea la carnea de porc in carcasa este de peste 25%.
La fel, carnea de pasare s-a ieftinit substantial. Daca in iulie pretul pe kilogram varia intre 8,5 si 15 lei, in acest moment costurile se situeaza intre 9 si 12,5 lei. In schimb, ouale s-au scumpit de la 0,3-0,5 lei pana la 0,5-0,7 lei. Monitorizarea ia in calcul preturile din pietele si targurile judetului.
Mai ieftin ca in Vaslui
Si preturile la legume si cereale s-au redus, dar scaderile sunt aproape nesemnificative pentru cantitati mici. Astfel, kilogramul de grau costa acum maximum 0,8 lei, cu 10 bani mai putin decat in iulie. La cartofi, in vara, pentru un kilogram pretul varia intre 1,2 si 1,5 lei, in timp ce acum s-au inregistrat tarife la vanzare cuprinse intre 0,8 si 1,4 lei.
Comparativ cu judetele vecine, piata ieseana poate fi considerata una ieftina. Astfel, la Bacau, kilogramul de cartofi se vinde cu minimum 1 leu, iar pretul carnii este similar cu cel din Iasi. Desi sunt considerate judete sarace, cu preturi mici p