Persoanele care au un corp tonifiat trăiesc mai mult şi au un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare. Studiul a analizat bărbaţi normoponderali şi supraponderali.
O veste bună pentru cei care fac mişcare: chiar dacă nu dau jos din kilograme atât de repede cât şi-ar dori, efortul lor este important pentru sănătate. Un studiu realizat la Şcoala de Sănătate Publică din Carolina de Sud a ajuns la concluzia că menţinerea sau îmbunătăţirea formei fizice diminuează riscul de deces într-o măsură mai mare decât o face scăderea indicelui de masă corporală (IMC). În plus, scăderea formei fizice a crescut rata mortalităţii, indiferent de schimbările IMC-ului.
Specialiştii au măsurat rata metabolismului în timpul unei activităţi fizice, raportată la rata metabolismului în repaus. Creşterea acestui indice cu o unitate s-a asociat cu o scădere de 19% a mortalităţii prin boli cardiace şi prin accident vascular cerebral.
Studiul a analizat peste 14.000 de bărbaţi cu vârsta medie de 44 de ani, dintre care majoritatea (90%) erau normoponderali sau supraponderali. Cu alte cuvinte, rezultatele lui nu se pot extinde şi în rândul persoanelor obeze, în cazul lor fiind recomandată scăderea în greutate.
Indicele de masă corporală reprezintă raportul dintre greutatea exprimată în kilograme şi pătratul înălţimii exprimată în metri. Cum se interpretează valorile IMC:
- sub 18,49 – subponderal
- între 18,5 şi 24,99 – greutate normală
- între 25 şi 29,99 – supraponderal
- între 30 şi 34,99 – obezitate de gradul I
- între 35 şi 39,99 – obezitate de gradul II
- 40,00 sau mai mult – obezitate morbidă