Poliţia a arestat cel puţin 250 de protestatari şi un lider al opoziţiei în capitala Rusiei, ieri, în a doua zi de demonstraţii contra rezultatelor alegerilor parlamentare, relatează CNN. Sursa: ReutersSursa: ReutersSursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Protestatarii au contestat frauda electorală în scrutinul de duminică, prin care partidul premierului Vladimir Putin a rămas la putere, deşi a scăzut semnificativ în preferinţele electoratului.
Boris Nemţov, fost premier adjunct, devenit un oponent vocal al guvernului, a declarat pentru CNN că şi el s-a aflat printre persoanele reţinute la miting. Partidul Rusia Unită a organizat o demonstraţie separată, la care poliţia susţine că ar fi participat circa 8.000 de persoane.
Răspunsul poliţiştilor
Manifestaţia anti-Putin de ieri a reunit mult mai puţini oameni decât cea anterioară, de luni, când mii de oameni au ieşit în stradă, la un eveniment caracterizat de agenţia RIA Novosti ca fiind cea mai mare demonstraţie din ultimii ani.
Protestatarii care au ieşit, ieri, în piaţa centrală au fost întâmpinaţi cu un răspuns ferm al forţelor de securitate, care i-a dispersat şi a făcut numeroase arestări în rândul acestora.
Unii analişti spun, însă, că prezenţa protestatarilor a fost un semn clar că am putea asista la o turnură în politica rusească. "Nu este o surpriză că partidul lui Putin a obţinut mai puţine voturi. Cred că adevărata surpriză este numărul mare al celor care au ieşit în stradă", a spus Toby Gati, un consilier internaţional al companiei Akin Gump Strauss Hauer & Feld.
Se pare că toate acuzaţiile aduse în ultimii ani reprezentanţilor regimului de la Moscova, în privinţa corupţiei şi a stagnării economice, au declanşat aceste mişcări de nemulţumire. Putin a promis că va face schimbări, inclusiv o remaniere guvernamentală, spunând că pierderile suferite în ale