Acţionarii combinatului din Râmnicu Vâlcea hotărăsc astăzi dacă îl vor înlătura de la conducere pe directorul care l-a condus de la \"Perla petrochimiei\" la \"Cenuşăreasa economiei\". Sursa: Foto: Agerpres
Adunarea Generală Ordinară a acţionarilor Oltchim votează astăzi dacă îl va revoca pe Constantin Roibu şi din funcţia de director general, după ce l-a înlăturat din cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Sub conducerea acestuia, combinatul Oltchim, altădată "perla petrochimiei româneşti", a ajuns într-o situaţie dramatică, aproape fără ieşire.
Datorii de 2,45 miliarde de lei
Principalul motiv menţionat pentru care "Roibu-împărat" trebuie să părăsească jilţul de director general este deteriorarea continuă a situaţiei combinatului. Acesta înregistra, pe 30 iunie 2011, datorii totale de aproape 2,45 miliarde de lei, dintre care 153,97 milioane de lei sunt din acest an.
Alte motive, enumerate pe ordinea de zi, pentru care Roibu ar trebui înlăturat din funcţie sunt: amenda de 14,34 milioane de euro pe care Oltchim a primit-o de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), pentru că Roibu nu s-a îngrijit să restituie la termen certificatele pentru emisie de gaze cu efect de seră; sancţiunea primită de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru manipularea pieţei de capital şi neînţelegerea, de către acesta, a problemelor reale ale Oltchim, "dând vina pe factori externi pentru situaţia de la Oltchim şi nu pe propria conducere".
Instalaţiile, gajate la bănci
După ce nu a mai primit ajutoare de la stat, de care a beneficiat ani în şir, combinatul a angajat credite a căror restituire a garantat-o cu instalaţii sau alte active ale societăţii. Un raport financiar însuşit de conducerea societăţii, arată că Oltchim nu poate obţine un credit pentru a plăti şi nici să valorifice bunuri pentru a obţine lichidităţi. "Chiar