Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca dosarul în care Corneliu Vadim Tudor este acuzat de ultraj şi nerespectarea hotărârirlor judecătoreşti să fie returnat Parchetului, pentru refacerea rechizitoriului, pe motiv că acelaşi procuror - Marius Iacob, în prezent adjunct al Laurei Codruţa Kovesi - a întocmit şi acte de urmărire penală în cauză şi a verificat şi legalitatea şi temeinicia acestora, ca şef. Parchetul a declarat, însă, recurs. Sursa: AGERPRES
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au decis ca dosarul în care liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, este acuzat de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti şi ultraj împotriva unui executor şi a doi poliţişti să fie returnat Parchetului General, din vicii de procedură.
Concret, judecătorii au apreciat că nu este legal ca acelaşi procuror să efectueze şi acte de urmărire penală în dosar şi să şi semneze pentru legalitatea acestora, ca şef. Este vorba despre Marius Iacob, la vremea respectivă şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, în prezent procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
"Incompatibilitate procesual-penală"
Instanţa "apreciază însă ca întemeiată critica apărării inculpatului privind neregularitatea actului de sesizare în ce priveşte nerespectarea art.264 alin.3 C.pr.pen..Astfel, examinând rechizitoriul nr.9/P/2011 se constată că verificarea sub aspectul legalităţii şi temeiniciei a fost făcută de procurorul şef de secţie, în condiţiile în care acelaşi procuror a efectuat unele acte şi a luat măsuri procesual-penale în faza urmăririi penale".
Înalta Curte îşi motivează decizia prin faptul că "prin instituirea acestei modalităţi de verificare a legalităţii şi temeiniciei rechizitoriului, după distincţiile arătate, legiuitorul a intenţionat să înlăture o situaţie de in