Viasat Explorer ne prezintă, de la ora 21.00, \"Boxul thailandez\", un sport dur şi sângeros, dar în acelaşi timp nobil şi tradiţional. Sursa: B WOODING MEDIA LTD
Occidentul a luat contact cu Muay Thai, boxul thailandez la sfârşitul anilor '80. Tipic pentru acest dur sport de luptă, contactele au avut loc în ring.
Acolo, anonimii boxeri thailandezi şi-au câştigat renumele datorită tehnicii de luptă impecabile, a capacităţii deosebite de sacrificiu şi a eficienţei extraordinare în ring.
Tot în aceste arene, nume mari ale artelor marţiale deja consacrate în Occident, precum kung-fu, judo sau karate, au fost nu doar învinşi, ci umiliţi de-a dreptul.
Timp de secole, practicanţii artei marţiale Muay Thai, care se trage din Muay Boran (boxul strămoşilor), s-au străduit să stăpânească armele ei specifice – pumnii, coatele, genunchii şi picioarele – iar străinii care se credeau suficient de duri pentru a concura au fost atraşi către acest competitiv sport.
Astăzi, Muay Thai este sportul naţional al Thailandei, iar campionii săi sunt superstarurile naţiunii. Pătruns de ritualuri budiste şi cu un vechi cod al onoarei, acest sport merită să fie cunoscut pentru mai mult decât reputaţia internaţională adusă de loviturile mortale şi articulaţiile sângerânde.
Totul sau nimic
Documentarul spune povestea a trei boxeri care se pregătesc să intre în ring pentru a purta lupta vieţii lor. Pentru Gong Prai, de 13 ani, boxul thailandez este o cale de scăpare din sărăcie. El are deja la activ şapte knock-out-uri, dar meciul următor îi va testa mai mult decât priceperea în ring.
Sam Sheridan, de 27 de ani, absolvent al Universităţii Harvard, a venit în Thailanda pentru a învăţa arta Muay Thai de la un campion care s-a retras. Sheridan se pregăteşte pentru prima sa luptă şi descoperă că va avea un adversar redutabil. Iar la periferia Bangkok-u