Prin intermediul unei avocate din cadrul Ministerului de Justiţie, cotidianul spaniol El Pais aminteşte, în ediţia electronică de astăzi, că greu lovitul sector public din România nu a eliminat până acum decât posturile vacante, funcţionarii se tem de noi reduceri ale salariilor şi aşa scăzute - iar pe acest fond, 43% dintre români au datorii la bănci sau prieteni.
Carmen este avocată în cadrul Ministerului de Justiţie de mai bine de cinci ani, şi se ocupă cu dezvoltarea legilor aprobate de parlament şi cu adaptarea lor la cele europene. Este o sarcină grea, care o face să muncească cu două ore mai mult în fiecare zi, se arată în introducerea cronicii unui corespondent El Pais la Bucureşti.
Întâlnirea cu jurnalistul acestui cotidian are loc în faţa mahazinului Unirea, iar românca spune: "Uite, invazia capitalismului feroce, care ni s-a băgat pe sub piele. Pare că va fi un Crăciun într-un oraş spaniol", referindu-se la firmele iberice care sunt afişate pe faţada magazinului.
Într-una dintre librările din centrul comercial, Carmen citeşte titlul unei cărţi despre politicile Uniunii Europene. "Trebuie să cunoşti bine legislaţia europenă, pentru a o ajusta pe cea românească?" "Nu", aşteaptă, "presiunea la locul de muncă ajunge la un asemenea nivel încât vreau să plec. Este un volum mare de muncă - şi ne mai şi reduc din posturi", spune ea.
Cotidianul El Pais aminteşte cum preşedintele Traian Băsescu a anunţat cu puţine zile în urmă că guvernul va concedia până la sfârşitul anului 2012 aproximativ 300.000 de funcţionari publici. Asta în condiţiile în care de la începutul crizei mondiale din 2008, România s-a văzut nevoită să implementeze reforme pentru reducerea cheltuielilor publice, aşa cum a cerut FMI.
Astfel, s-au eliminat deja 180.000 de posturi, indică publicaţia menţionată. "Deocamdată, multe persoane au scăpat pentru că