Doi cetăţeni bulgari au fost trimişi în judecată pentru săpături arheologice neautorizate, de unde au furat vârfuri de săgeţi şi obiecte metalice.
Procurorii au finalizat urmărirea penală în acest caz şi au dispus trimiterea în judecată a bulgarilor Dobrev Svilen Petrov şi Sali Kenan Dzhemaydin, dosarul urmând a fi soluţionat de magistraţii Judecătoriei Mangalia. Cei doi inculpaţi sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de efectuare de către persoane fizice neautorizate a unor detecţii sau săpături în siturile arheologice, faptă penală prevăzută în legea cu privire la protejarea patrimoniului naţional mobil. Potrivit rechizitoriului, poliţiştii de la Punctul de Trecere a Frontierei Negru Vodă au depistat, în septembrie 2010, doi cetăţeni bulgari care circulau cu un autoturism marca Opel Vectra, având asupra lor obiecte de interes arheologic a căror deţinere legală nu era justificată.
„Din cercetările efectuate, s-a stabilit că obiectele de interes arheologic provin ca urmare a efectuării de către cei doi inculpaţi de detecţii şi, ulterior, de săpături, în zona localităţii Limanu, judeţul Constanţa, zonă de interes arheologic de mare importanţă care, conform Listei Monumentelor Istorice 2010 publicată în Monitorul Oficial nr. 670 bis din 01.10.2010, teritoriul din zona localităţii Limanu face parte din situl arheologic necropola tumulară a Cetăţii Callatis (aşezare greco-romană sec. III î.Chr. - III d.Chr. şi tumul sec. IV-III îChr.)", au menţionat reprezentanţii Curţii de Apel Constanţa. În urma efectuării unei expertize de specialitate, a reieşit că obiectele arheologice şi numismatice depistate asupra învinuiţilor sunt obiecte cu valoare istorică şi artistică, respectiv 21 de vârfuri de săgeţi de luptă datate sec. V-IV î.Chr, două ţinte din bronz, precum şi o fibulă - accesoriu îmbrăcăminte din secolul II-III d.Chr. Alte 40 de obiecte metalice repr