Parlamentul European a aprobat majorarea cofinanţării pentru proiectele din bani europeni pentru firmele şi autorităţile din România. Sursa: VLAD STĂNESCU
Noul regulament adoptat recent de Parlamentul European prevede creşterea temporară cu 10 puncte procentuale a contribuţiei europene în proiectele comunitare. Astfel, dacă până acum cofinanţarea României pe un astfel de proiect era de 15% din totalul sumei, de acum aceasta se reduce la 5%, restul de 95% urmând să fie acoperit de către Uniunea Europeană, scrie revista "Capital" din această săptămână.
Patru programe cu 85% cofinanţare
Pentru început, este vorba despre patru programe operaţionale a căror rată de cofinanţare este de aproximativ 85%. Acestea sunt: Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Re surselor Umane, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice şi Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative.
"Banii vor putea fi alocaţi pentru toate programele operaţionale, pentru toate proiectele derulate sau în curs de derulare. Astfel, pentru celelalte trei programe, cel de transport, de mediu şi pentru asistenţă tehnică, unde rata de cofinanţare medie este circa 80%, va trebui să modificăm programele, să creştem cofinanţarea la 85% şi, ulterior, să facem solicitarea de majorare a cofinanţării“, a precizat, pentru "Capital", Leonard Orban, ministrul afacerilor europene.
Reticenţă în piaţă
Modificările se vor face în lunile ianuarie şi februarie 2012, astfel încât solicitarea pentru celelalte trei programe să poată fi trimisă Comisiei Europene în luna februarie. Între timp însă, cererea pentru obţinerea sumelor aferente creşterii ratei de cofinanţare a celor patru programe operaţionale va pleca spre Bruxelles. Conform lui Leonard Orban, primii bani urmează să intre la