• Estimarile specialistilor indica faptul ca, in urmatoarele 2 - 3 saptamani, vor fi taiati 40.000 de porci • Medicii recomanda iesenilor sa faca teste pentru trichineloza daca n-au cumparat carnea din macelarie • Testul costa 14 lei si poate fi solicitat la laboratorul DSVSA sau la medicii veterinari
Specialistii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) estimeaza ca, in urmatoarele doua-trei saptamani, la Iasi vor fi taiati in jur de 40.000 de porci. "Sunt inregistrate peste 39.000 de exploatatii non-profesionale, adica de gospodarii ale populatiei, in care se afla circa 93.000 capete de porcine. Estimam ca se va sacrifica, in medie, cate un animal in fiecare gospodarie, ceea ce ne-a dus la cifra de 40.000", a declarat Constantin Platon, directorul adjunct al DSVSA Iasi.
Sacrificarea animalelor trebuie sa respecte anumite normative. "Sunt asomatoare suficiente, avem cinci bucati la sediul nostru, la care se adauga cele din teritoriu, de la veterinari. Sarcina principala este, de fapt, a primariilor, care ar trebui sa aiba astfel de asomatoare. Ele nu sunt scumpe, dar unele intra sub incidenta legii privind regimul armelor si munitiilor, deci nu oricine le poate folosi", a explicat directorul DSVSA, Mircea Susnea.
Testul pentru trichina costa 14 lei
Veterinarii recomanda iesenilor ca, in perioada urmatoare, sa cumpere doar carne din zonele autorizate, iar daca nu fac acest lucru, macar sa ceara analize pentru carnea cumparata. "Principalul risc il reprezinta trichineloza si rugam iesenii sa solicite testul pentru identificarea parazitului trichinella spiralis. Daca nu a cumparat carnea din hala sau de la un magazin autorizat, se impune solicitarea analizelor. Pentru aceasta nu trebuie sa mearga la veterinar cu un kilogram de carne, ci doar cu o bucata de dimensiunea unui pachet de tigari