În condiţiile în care Guvernul a anunţat că peste trei zile îşi va asuma răspunderea pe legea privind promovarea magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) organizează mâine interviul pentru ocuparea locurilor libere de la secţia civilă a instanţei amintite. Sursa: CODRIN PRISECARU
Potrivit normelor actuale, candidaţii trebuie să trimită colegiului de conducere al Înaltei Curţi înscrisuri relevante privind cariera profesională. După analiza acestora şi a fişelor profesionale, judecătorii supremi emit un aviz consultativ dar motivat, privind decizia luată. De exemplu, dintre cei şase candidaţi pentru postul liber de judecător la Secţia I Civilă, un singur magistrat a primit aviz favorabil din partea ÎCCJ. Mâine, toţi şase se vor prezenta în faţa plenului CSM unde vor răspunde la întrebările membrilor. La dezbaterile publice va participa şi un psiholog.
Alt interviu peste două zile
În şedinţa din 14 decembrie va avea loc interviul pentru ocuparea celor şase posturi de judecător suprem la Secţia Penală a aceleaşi instanţe. Şi în cazul acestui interviu se înregistrează o concurenţa acerbă, pentru cele şase locuri vacante fiind depuse 25 de candidaturi. Dintre aceştia, doar nouă au fost "agreaţi" de colegiul de conducere al ÎCCJ.
În acelaşi timp, Guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea pe un pachet de legi, printre care şi aceasta a promovării judecătorilor la ÎCCJ.
Dezbateri fără finalitate
În forma iniţială, Ministerul Justiţiei a propus o formă de promovare care presupunea un examen scris şi acordarea unui aviz consultativ din partea ÎCCJ. După discuţii aprinse în comisiile juridice, în care judecătorii supremi doreau emiterea unui aviz obligatoriu, legea a ajuns în Parlament în forma iniţială dar a picat la vot la scurt timp de la reluarea dez