Una dintre politicile viitoare pe care Centrul Antidrog Galaţi le are în perspectiva prevenirii consumului de droguri este implicarea Bisericii.
„Dacă vrem rezultate, trebuie să implicăm comunitatea, în ansamblul ei! Ori, Biserica este, în toate sondajele, instituţia în care românii au cea mai mare încredere. Am vorbit deja cu reprezentanţii protopopiilor din judeţ şi sper că vom colabora bine", spune Angela Ene, şefa Biroului Regional Antidrog Galaţi.
Conştienţi că au de lucru cu o categorie de oameni care calcă extrem de rar pe la Biserică - vorbim aici despre posibilii consumatori de droguri, care au vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani - reprezentanţii Biroului Regional Antidrog Galaţi au găsit repede soluţia: „Preoţii vor face acţiuni de prevenire cu părinţii copiilor. Vor încerca să le spună cât de nocive sunt acestea şi îi vor ruga să le transmită la rândul lor copiilor", mai spune Angela Ene.
În acest moment, în judeţul Galaţi sunt identificaţi oficial 27 de consumatori de substanţe halucinogene. 10 dintre ei sunt încarceraţi şi beneficiază de consiliere psihologică după gratii, ceilalţi 17 fiind chemaţi periodic la Centrul Antidrog din Galaţi pentru consiliere psihologică.
Reprezentanţii Centrul Antidrog spun că nu au în acest moment o cifră oficială a numărului real de consumatori de droguri sau etnobotanice, dar că acesta este în scădere faţă de anul trecut, mai ales după ce în cursul anului 2011 toate cele 26 de magazine care comercializau etno-botanice au fost închise. „Rezultatele adevărate se vor vedea însă în timp", spune la rândul ei Cristina Chelban, coordonatoarea Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Galaţi.