Tusea este un simptom ce nu poate fi ignorat! Există medicamente care se pot administra împotriva tusei. Ca în multe cazuri însă, acţiunea lor este discutabilă şi nu lipsită de efecte secundare. Deci trebuie tratată tusea sau nu?
Tusea este un mecanism important în procesul de vindecare şi nu ar trebui stopată: mai ales tusea din afecţiunile respiratorii acute, în care acumularea secreţiilor stânjeneşte respiraţia şi favorizează înmulţirea bacteriilor. În aceste cazuri, tusea ar trebui ajutată (medicamentos sau nu), nu oprită. Acest lucru se poate face utilizând expectorante. Dar în ceea ce priveşte tusea uscată, din alergii, viroze respiratorii, infecţii ORL sau care rămâne ca o „sechelă” temporară după o pneumonie sau bronşită acută? În aceste cazuri, dacă tusea este neproductivă, dar intensă, obosind bolnavul, împiedicând somnul, favorizând spasmul şi iritaţia mucoasei, se poate recurge, cu prudenţă şi numai la indicaţia medicului, la antitusive.
Recomandarea medicului este indispensabilă în cazul tusei cronice, care însoţeşte afecţiunile respiratorii cronice, cum ar fi BPCO (bronhopneumopatia cronică obstructivă), astmul bronşic, bronşiectaziile, în care este necesară uneori şi folosirea unui bronhodilatator (medicament care lărgeşte căile respiratorii). Prima concluzie: medicamentele pentru tratarea tusei, chiar dacă multe dintre ele se vând fără prescripţie medicală, nu trebuie luate fără recomandarea medicului. Doar medicul stabileşte tipul medicamentului, dozele şi durata de utilizare, apreciind în context starea generală de sănătate a bolnavului, natura şi stadiul afecţiunii prezente, vârsta, eventualele reacţii adverse sau contraindicaţii. Atenţie! Uneori, substanţe cu efect expectorant sau antitusiv se pot găsi în preparate comerciale destinate tratării diferitelor simptome ale virozelor respiratorii. Folosirea acestora, concomitent cu un a