La un an de când a pus prima dată piciorul pe pamânt senegalez, omul de afaceri Ovidiu Tender are deja planuri concrete de câteva sute de milioane de dolari.
Este sfârşit de noiembrie, dar nimic din jur nu te duce cu gândul la apropierea Crăciunului. Vegetaţie luxuriantă, aproape 30 de grade Celsius şi mulţi angajaţi care roiesc prin jurul lui. Omul de afaceri român Ovidiu Tender se află pentru a opta oară în mai puţin de un an şi jumătate în Senegal, dar pare că Dakar este deja a doua lui casă. Iar criza nu a ajuns pe aici. Cel puţin deocamdată. „Bineînteles că probabil va veni şi aici, dar nu a coincis cu momentul de pe pieţele internaţionale. Tot ce se construieşte se vinde în fază de proiect aici", spune Ovidiu Tender.
A pus pentru prima dată piciorul în Senegal în iunie 2010, la invitaţia ministrului de Externe. I-au fost prezentate imediat oportunităţile de afaceri în mai multe domenii de activitate prioritare şi, astăzi, după aproape un an şi jumătate, investitorul se poate lăuda deja cu investiţii concrete în servicii şi în agricultură. Şi cu multe alte planuri, cu şanse mari de reuşită pe termen scurt.
Fosfaţi, metale rare, aur şi cupru
Compania Prospecţiuni, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, a câştigat în Senegal mai multe licitaţii în vederea obţinerii a şapte permise de explorare şi exploatare de fosfaţi, metale grele, metale rare, aur şi cupru şi va face investigarea geologică a întregului stat Guinea Bissau. Va realiza, totodată, servicii pentru industria extractivă de petrol şi gaze, atât pe teritoriul Senegalului, cât şi a altor 10 state din Africa de Vest, precum Guinea Conakri, Mauritania sau Mali. Prospecţiuni şi Compania Naţională a Petrolului din Senegal vor înfiinţa o companie mixtă, Petro-Prospect SARL, din care omul de afaceri român va deţine 49% din acţiuni.
Extinderea tot mai mult