Arheologii au descoperit noi fragmente, necunoscute până acum, ale figurinei cunoscute ca "Bărbatul Leu", şi analizează ipoteza potrivit căreia aceasta să nu reprezinte un bărbat, ci o femeie şaman, arată Der Spiegel.
"Bărbatul Leu", confecţionat din fildeşul unui mamut, are o înălţime de 30 de centimetri. Cel care a făcut figurina a folosit salivă şi piele când l-a confecţionat, şi a lucrat aproximativ 320 de ore.
Figurina a fost descoperită în anul 1939 de geologul german Otto Volzing în peştera Stadel din munţii Schwabische Alb, din sud-vestul Germaniei. Începutul celui de-Al Doilea Război Mondial i-a limitat acestuia opţiunile de cercetare, iar umătorii 30 de ani nu au adus informaţii relevante despre una dintre cele mai impresionante sculpturi din Epoca Paleolitică.
Astăzi, replici ale figurinei sunt expuse în New York şi în Tokio, însă puţini oameni ştiu cum arată cu adevărat originalul, care este foarte deteriorat. Forma actuală o are din anul 1988, fiind formată din 220 de părţi, dar s-a constatat că aproximativ 30% din corpul acesteia continuă să lipsească.
Deteriorarea figurinei o face şi mai misterioasă, presupunându-se că ar reprezenta o creatură mitică ori un şaman care se ascunde sub pielea unui animal. Cercetătorii nu s-au pus încă de acord în ceea ce priveşte sexul figurinei, paloentologii având opinii diferite. În anii 1980 a izbucnit un adevărat scandal pe marginea acestui subiect, unii specialişti susţinând că este vorba de "un simbol al mişcării feministe", după cum spune proprietarul obiectului, Kurt Wehrberger, de la Muzeul Ulm.
Societăţi de tip matriarhal: femeile vânau mamuţi
Cei care consideră că Bărbatul Leu este, de fapt, o femeie, sunt convinşi că societăţile primitive erau de tip matriarhal, unde femeile vânau mamuţi şi se ocupau de ritualuri şi de preoţie. Disputa privind sexul figurinei continuă însă,