Actualii primari, şefi de CJ, consilieri locali şi judeţeni vor avea cu aproape şase luni mai mult timp pentru a-şi face campanie, dacă opoziţia nu reuşeşte să împiedice, prin moţiunea de cenzură anunţată, comasarea alegerilor locale cu parlamentarele.
Premierul Emil Boc va veni în Parlament pe 15 decembrie pentru a-şi angaja răspunderea, simultan, pe două proiecte: comasarea alegerilor şi modificările aduse sistemului de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Parlamentarii pot formula, tot până joi, amendamente la cele două propuneri legislative, dar Executivul nu este obligat să ţină cont de ele. Moţiunea de cenzură anunţată de USL va fi dezbătută pe 22 decembrie, dar pare să aibă şanse zero de adoptare, în condiţiile în care formaţiunile din arcul guvernamental deţin majoritatea şi, la fel ca la alte moţiuni de cenzură, este de aşteptat ca liderii lor să-şi ia măsuri de precauţie pentru a împiedica eventuale „dezertări" la vot.
De ce se impune, în viziunea puterii, o nouă angajare a răspunderii? Pentru că suntem deja în luna decembrie şi pentru că trebuie să fie clar dacă alegerile vor fi sau nu comasate în 2012, ne-a explicat premierul Boc. Doar că ideea comasării alegerilor era discutată în coaliţie şi pe la începutul lunii septembrie. Adică, cu mai bine de trei luni în urmă, ceea ce înseamnă că ar fi existat timpul necesar adoptării unei legi prin procedura parlamentară obişnuită. Reprezentanţii puterii nu au mers pe această variantă din cel puţin două motive. Primul se referă la nesiguranţa că propriii parlamentari se pot mobiliza astfel încât să fie respectat un calendar şi să nu apară surprize la vot. Al doilea motiv priveşte negocierile purtate în coaliţie pe marginea reducerii numărului de parlamentari (cât mai aproape de 300, cât a rezultat din referendumul din 2009) şi a modificării sistemului electoral. Negocier