Efectele tăierilor de cheltuieli încep să fie vizibile în oraşele Europei: cozi din ce în ce mai mari la ajutoarele de stat, firme închise şi tot mai mulţi oameni fără adăpost pe străzile oraşelor.
Acordul la care au ajuns săptămâna trecută 26 de state ale UE privind centralizarea sistemelor fiscale şi a controlului asupra bugetelor nu pare a avea efecte pe pieţele financiare. Italia a vândut ieri obligaţiuni guvernamentale la un preţ foarte mare, în timp ce Marea Britanie, care a rămas în afara acordului, a înregistrat un minim istoric, la o licitaţie similară.
Randamentul obligaţiunilor pe cinci ani emise de guvernul italian (adică dobânda pe care o va plăti Italia) a crescut la 6,47%, de la 6,29%, la o licitaţie similară la mijlocul lui noiembrie. Cota euro este şi ea în scădere, ajungând la 1,3 dolari, cel mai mic nivel începând din 12 ianuarie 2011.
Mai mult, unele guverne par a avea îndoieli în legătură cu acordul la care s-a ajuns la summitul UE. Ministrul de Finanţe irlandez, Michael Noonan, a declarat că Irlanda „este pregătită să discute" cu UE despre introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, dar crede că ţara sa ar putea fi în dezavantaj faţă de Londra, dacă sistemul financiar londonez nu e şi el acoperit de această taxă.
În Germania, secretarul general al Partidului Liberal Democrat, aliat la guvernare cu partidul Creştin Democrat al cancelarului Angela Merkel, a demisionat. Gestul său a subliniat diviziunile politice din coaliţie. Demisia lui Christian Lindner vine în contextul unui referendum desfăşurat în rândul membrilor de partid privind respingerea Mecanismului European de Stabilitate Financiară. Coaliţia de guvernare ar putea fi în pericol dacă referendumul arată că partidul este înpotriva MESF.
Divergenţe privind noul pact fiscal
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Consiliului Euro