Drapelul trupelor american din Irak a fost coborât, azi, la Bagdad, într-o ceremonie simbolică, după aproape 9 ani de când au început operaţiunile militare din această ţară, punând capăt, în mod formal, războiului, relatează BBC. Sursa: ReutersSursa: ReutersSursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a sosit în Irak şi a participat alături de şeful armatei irakiene la ceremonia oficială de la Bagdad.
Panetta le-a spus militarilor că misiunea din Irak a meritat toţi banii cheltuiţi şi tot sângele vărsat în aceşti ani. Ceremonia simbolică a cuprins şi coborârea steagului american de pe catargul bazei militare din Bagdad. Cei mai mulţi dintre cei 6.000 de soldaţi care mai rămăseseră în Irak au plecat deja, securitatea ţării fiind transferată în mâinile autorităţilor locale.
4.500 de soldaţi morţi şi 30.000 răniţi
Preşedintele Barack Obama, care şi-a început mandatul de la Casa Albă prin a promite că va aduce trupele acasă, a spus, ieri, că SUA au lăsat în urmă "o ţară stabilă, pe cont prorpiu".
Circa 4.500 de soldaţi americani şi peste 100.000 de irakieni au murit în acest război. Costurile suportate de Statele Unite sunt estimate la 1.000 de miliarde de dolari.
Republicanii au criticat retragerea SUA din Irak, exprimându-şi îngrijorarea faţă de stabilitatea acestei ţări, dar majoritatea americanilor susţin această măsură, precizează sursa citată.
Într-un discurs în faţa militarilor din Carolina de Nord, care tocmai se întorseseră acasă din Irak, Obama a lăudat, ieri, "succesele extraordinare" ale armatei şi a spus că soldaţii pleacă din Irak "cu capul sus". "Tot ce au realizat trupele noastre în Irak, toate luptele, sacrificiile şi rănile, dar şi pregătirea, parteneriatul şi construcţia ne-au adus în acest moment al succesului", a declarat Obama. El a adăugat că războiul din aceas