Austeritatea a devenit cuvântul de ordine în Europa şi rezonează mai puternic ca oricând în zona euro, zonă în care încrederea în economie a atins cotele de alarmă. Tot mai multe state europene înrăutăţesc estimările economice, ale Greciei fiind cele mai sumbre, iar toate semnalele indică recesiune în uniunea monetară pentru anul viitor, una uşoară dacă i se va găsi rezolvare crizei datoriilor sau una acută în cazul în care criza continuă. România va fi direct afectată de turbulenţele economice din zona euro având în vedere conexiunile financiare şi comerciale cu statele membre ale blocului monetar.
"Mulţi spun că zona euro este în recesiune şi acest lucru înseamnă că perspectivele pentru prima jumătate a anului viitor sunt sumbre şi că se preconizează o continuare a recesiunii", spune analistul economic Laurian Lungu. Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează o scădere economică de 6% pentru Grecia în acest an, al patrulea de recesiune, mult mai mare decât cea de 4,5% estimată anterior. Guvernul de la Atena a revizuit, de asemenea, proiecţia de scădere economică pentru anul acesta de la 3,8% la 5,5%. Pentru 2012, FMI estimează că economia se va contracta cu 3%, scrie The Wall Street Journal.
"Economia evoluează mai slab decât am anticipat. Încrederea investitorilor nu s-a refăcut pe cât am sperat, având în vedere turbulenţele neaşteptate din alte state de la periferia zonei euro, incesrtitudinile legate de cum i se răspunde crizei, dar şi incertitudinile privind implicarea sectorului privat în reducerea datoriilor Greciei. Cu toate acestea, cel mai important factor este încetinirea ritmului de implementare a reformelor structurale în acest an", se arată într-un raport al FMI.
Banca centrală a Estoniei a redus, de asemenea, estimarea de creştere economică pentru anul viitor de la 4,2% la 1,9% şi nu exclude posibilitatea intrării ţării în rece