Politica bugetar-fiscală pentru anul 2012 a fost avizată, pozitiv de Comisia Economie, Buget şi Finanţe a Parlamentului şi urmează să fie votată astăzi în prima lectură.
Documentul fără de care Bugetul de Stat nu poate fi aprobat a fost susţinut de toţi deputaţii Alianţei, după mai multe discuţii în contradictoriu pe acest subiect. Aceasta stabileşte principalele impozite şi taxe care vor fi aplicate în 2012.
Printre prevederile acestui document se număra anularea cotei zero pe profitul reinvestit al întreprinderilor, majorarea accizelor la ţigări şi alcool, ajustarea accizelor pentru produsele petroliere la rata inflaţiei, dar şi majorarea accizelor la importul autoturismelor.
Politica bugetar-fiscală a stârnit reacţii critice şi discuţii aprinse între partidele din AIE. Aşa că o parte din propunerile de majorare de taxe venite de la Guvern ar putea să nu se mai regăsească în proiectul ce va fi examinat astăzi.
Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisei Parlamentare Economie, Buget şi Finanţe a admis chiar că accizele la importul autoturismelor ar putea să nu fie majorate în proporţia de circa 50%. La fel am putea asista la renunţarea la introducerea accizei 1.800 de lei la importul de gaz lichefiat şi altele.
În schimb, ar putea fi majorată TVA la zahăr, de la 8% la 20%.
Intenţia de a majora cu circa 50% accizele la automobilele importate în Republica Moldova a dus la creşterea semnificativă a importului de maşini. Astfel pe piaţă există un exces de automobile, ceea ce în cazul nemajorarii accizei ar putea provoca o scădere a preţurilor.
Accizele i-au pus pe jar pe automobilişti. Vânzătorii de mașini la mâna a doua se grăbesc să aducă în țară cât mai multe automobile
Milionarii moldoveni ar putea plăti impozite mai mari
Liberalii propun să fie permis importul maşinilor mai vechi de 7 ani
@N_