Una din ultimele navete spaţiale trimise în spaţiu de către NASA a fost scoasă din uz definitiv pentru a fi expusă la muzeul Smithsonian National Air din statul american Virginia. Racheta Discovery a fost golită de combustibil şi materiale cu posibil risc de explozie, motoarele au fost schimbate şi este pregătită să devină amintire.
Discovery a fost construită între 1979 şi 1983, devenind în august 1984 cea de-a treia rachetă operaţională a agenţiei spaţiale americane, scrie presa britanică. După ce 27 de ani a dus peste 21 de sateliţi pe orbită, inclusiv telescopul Hubble, anul acesta racheta a avut ultima sa misiune.
Pentru a fi pregătită de muzeu toţi reactanţii au fost scurşi din celulele generatoare de electricitate, motoarele originale au fost scoase şi înlocuite cu replici şi, de asemenea, toaletele au fost curăţate şi înlocuite cu unele noi. Scopul celor de la muzeul Smithsonian este să expună naveta drept atracţia lor principală, încercând să o facă să arate ca şi cum ar fi pregătită să plece într-o nouă misiune.
După procesul de „conservare", un Boeing 747 modificat va transporta racheta până la aeroportul Dulles din Virginia. Racheta va fi descărcată cu ajutorul unor macarale şi transportată apoi în hangarul în care va fi expusă, înlocuind naveta Enterprise, expusă începând din 2003.
Vezi mai jos filmul ultimei lansări în spaţiu a navetei Discovery