Țara noastră a fost clasată pe locul 64 din 167, alături de Serbia și Mali în Democracy index 2011, realizat de subdiviziunea de cercetare a publicației The Economist.
Republica Moldova a avansat două poziţii faţă de clasamentul de anul trecut, dar a rămas cu acelaşi scor de 6,33 a Indicelui de democraţie al Economist Intelligence Unit (EIU).
Locul ocupat de ţara noastră este cel mai bun din spaţiul CSI. Totodată Republica Moldova este singura ţară din această comunitate care este inclusă în categoria de "democraţie viciată", al doilea nivel al ţărilor democratice după "democraţie plină" potrivit clasamentului EIU.
De notat că din această categorie fac parte şi ţări membre a UE, precum Portugalia (locul 27), Franţa (29), Italia (31) şi Grecia (32).
Pentru 2011, indexurile Republicii Moldova pentru cultură politică şi funcţionare a guvernului, o parte din indicele democraţiei, au primit evaluări scăzute de la 4,38 şi 5,0 din 10, respectiv.
Cel mai bun scor la pluralismul politic
Participarea politică are de asemenea un grad relativ scăzut de 5,56, în timp ce procesele electorale şi pluralismul, precum şi libertăţile civile sunt evaluate foarte înalt, la 8,75 şi 7,94 respectiv.
În raportul 2011, ţări precum Norvegia, Islanda, Danemarca, Suedia şi Noua Zeelandă şi-au păstrat poziţia de cele mai bune democraţii din lume. România ocupă poziţia 59 şi de asemenea este clasificată drept o democraţie viciată. Ucraina este clasată pe locul 79 în categoria de ţară cu regim de tip hibrid, iar regimul din Rusia (locul 117) este catalogat drept unul autocratic