Gălăţeanul Alin Ion este genist şi, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, se ocupă cu distrugerea muniţiei rămase neexplodate, care provine din al Doilea Război Mondial. În 13 ani de carieră, a participat la peste 600 de misiuni.
La cei 36 de ani ai săi, maistrul militar Alin Ion este cel mai vechi membru al Echipei Pirotehnice din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi.
Are o meserie riscantă. Ca pirotehnician, lucrează cu bombe şi tot felul de dispozitive explozibile.
A fost angajat la Inspectoratul de Protecţie Civilă în 1998 şi de atunci, a participat la peste 600 de misiuni de distrugere a muniţiei rămase neexplodate din al Doilea Război Mondial.
Alin Ion este genist. A absolvit Institutul de Geniu de la Râmnicu Vâlcea, în 1996, şi, timp de doi ani, şi-a practicat meseria la Constanţa, dar pentru că în şcoală a învăţat să facă şi distrugeri cu explozibili, a fost transferat la Galaţi.
„Aici m-am specializat în astfel de misiuni. Numai anul acesta am participat la 56 de distrugeri, pentru 1030 de elemente de muniţie. În cei 13 ani de activitate, am distrus cam 180 de tone de muniţie, socotind o medie de 300 de kilograme la o misiune, dar au fost şi unele cu 500 de kilograme", afirmă pirotehnicianul
„Ciorchinele" de bombe din Siret
Spune că mai ales în zona Moldovei este descoperită frecvent muniţie neexplodată şi ne-a oferit o sumedenie de exemple.
„În general, piesele de muniţie sunt găsite cu ocazia lucrărilor agricole, dar nu este o regulă. De exemplu, am găsit şi în albia Siretului. Intrând în apă, am scos pe rând 100 de bombe de aruncător, de calibru 82 milimetri", povesteşte Alin Ion
Pirotehnicianul spune că aspectul proiectilelor ruginite poate da impresia că acestea au devenit inofensive ceea ce este fals.
„